Guvernul României alocă 208 milioane de lei pentru refugiații din Ucraina

Adrian, 05 mart.. 2022

Guvernul României alocă astăzi, 5 martie 2022, suma de 208 milioane de lei pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. De asemenea se va crea un culoar verde cu Republica Moldova pentru facilitatea transportului refugiaților.

UPDATE, ora 12:33 – Măsura crează un val de reacții negative din partea cetățenilor României care spun că românii din spitale au alocați 7 lei pe zi, iar alții reamintesc de pensiile multora dintre cetățenii care abia ating 800 de lei.

Refugiații din Ucraina primesc bani de la Guvernul României

Refugiații din Ucraina vor primi bani pentru traiul în România. Cei cazați în spațiile deținute de statul român vor primi suma de 50 de lei pe zi de persoană. Ucrainieii cazați în spațiile private vor încasa pe zi suma de 100 de lei de persoană pentru asigurarea traiului zilnic.

De asemenea va fi creat un culoar verde care  va facilita transportul ucrainienilor din Republica Moldova. România pune la dispoziție facilități de transport pentru a fi aduși în România.

Țara noastră a indentificat totalul cheltuielilor care au fost făcute până acum cu situația din Ucraina, suma totală este de aproximativ 51 de milioane de lei, iar săptămâna viitoare vor fi înainte documentele la Uniunea Europeană pentru a fi decontate aceste sume.

În sedinta de Guvern s-au stabilit și costurile mai sus menționate, cetățenii refugiați ai Ucrainei vor primi o indemnizație zilnică, conform grilei menționate. În total suma alocată care va fi pusă la dispoziție din fondul rezervă va fi de aproximativ 208 milioane de lei.

Departamentul pentru Situații de Urgență trebuie să înceapă deodată pregătirile pentru organizarea unui HUB umanitar în România în orașul Suceava. Discuțiile au avut loc cu președinta Comisiei Europene, dar și președintele țării Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă are convingerea că acest HUB va facilita ajutorarea cetățenilor ucrainieni și sublinează că autoritățile române au o contribuție semnificativă.

Până în acest moment s-a remarcat la nivelul Guvernului României că societatea civilă și cetățenii românii s-au mobilizat exemplar și premierul le mulțumește acestora pentru că s-au aplecat spre durerea cetățenilor din Ucraina.

← Close