Forțele Aeriene Române participă la un nou exercițiu de apărare aeriană

Andrei Beldiman, 05 iun.. 2018

Forţele Aeriene Române participă la un exerciţiu multinaţional de apărare aeriană în Ungaria şi Slovacia.

Peste 100 de militari ai Forţelor Aeriene Române participă, între 4 şi 15 iunie, la exerciţiul multinaţional de apărare aeriană cu baza la sol TOBRUQ LEGACY 18.

Evenimentul se desfăşoară în Ungaria şi Slovacia. Informațiile au fost făcute publice de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), marţi, 5 iunie, printr-un comunicat de presă, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, militarii români vor fi prezenţi cu un sistem de rachete sol-aer HAWK şi aeronave IAR-99 Şoim şi MiG-21 Lancer.

Scopul exerciţiului, la care iau parte 19 ţări membre ale NATO, este antrenarea forţelor în planificarea, organizarea şi executarea unor operaţii de apărare aeriană într-un mediu multinaţional complex. Totodată un alt scop este şi testarea gradului de interoperabilitate în conformitate cu standardele şi procedurile specifice.

“Noutatea absolută pentru ForÅ£ele Aeriene Române este dislocarea unei subunităţi de rachete sol-aer în afara teritoriului naÅ£ional, cu personal ÅŸi tehnică, folosind aproape toate posibilităţile de deplasare – atât pe cale rutieră, pe cale feroviară, dar ÅŸi pe cale aeriană”.

Participarea la exerciÅ£iu este dedicată împlinirii a 45 de ani de la înfiinÅ£area Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “Nicolae Dăscălescu”.

Forţele aeriene din România alături de cele din Bulgaria, Italia şi Lituania vor participa la un exercițiu intitulat Balkan Spartan.

În perioada 30 mai – 8 iunie, pe teritoriul Bulgariei, are loc exerciţiul intitulat ‘C-27J European Spartan Exercise’ (Balkan Spartan). Exerciţiul are ca scop creşterea interoperabilităţii forţelor aeriene bulgare în ce priveşte participarea la operaţiuni multinaţionale cu aliaţii. Citiți mai multe AICI.

În cadrul zilei de 26 mai un miting aviatic s-a desfășurat în comuna brăileană Vădeni. Peste 30 de aparate de zbor ultrauşoare, avioane, motodeltaplane şi motoparapante, din toată ţara au fost prezente . Vedetele acestui eveniment au fost aeronavele de luptă ale Forţelor Aeriene Române, printre care s-au aflat și MIG-uri, dar şi celebrul F 16 Falcon. Descoperiți AICI toate detaliile.

← Close