Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă

Aștefănoaiei Cristiana, 22 mart.. 2023

Blue Air, compania aeriană care din septembrie anul trecut a anulat toate zborurile, a intrat în insolvență la propria cerere, conform datelor de pe site-ul Tribunalului București.

„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, se arată pe site-ul Tribunalului București.

De asemenea, instituția a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adică cel prin care Air Claim, companie care facilitează obținerea compensațiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanță insolvență Blue Air şi anunță că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro, relatează ZF, citat de Mediafax.

Printre creditori se numără ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar și mai multe persoane fizice, conform aceleiași surse.

Blue Air a anulat începând cu data de 6 septembrie 2022 toate zborurile, pierzând astfel sloturile din aeroporturi. Compania avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluși banii pe care trebuie să îi returneze clienților cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statu­lui, a anunțat anul trecut că va prelua 75% din acțiunile Blue Air, executându-se astfel garanția pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020.

În anul 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 300 mil. lei din partea Eximbank, instituție de credit controlată de Ministerul Finanțelor. La acea vreme, în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea condițiilor de acordare a garanției de stat, Eximbank a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea companiei de a returna împrumutul.

Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acționar.

← Close