Atenţionare de călătorie: Grecia – cod roșu de vreme nefavorabilă

Andrei Beldiman, 27 iun.. 2018

Grecia – cod roşu de vreme nefavorabilă. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie.

(MAE) informează românii care doresc să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a declarat cod roşu de vreme nefavorabilă pentru miercuri.

Vremea s-a înrăutăţit în Grecia, fiind înregistrate ploi abundente în multe părţi ale ţării marți și miercuri.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul elen de Meteorologie a declarat ‘cod roşu’ de vreme nefavorabilă pentru ziua de 27 iunie. Sunt prognozate averse de ploaie şi furtuni însoţite de grindină la nivel local, rafale de vânt şi temperaturi în scădere, cauzate de fenomenul meteo ‘Nephele’, în cea mai mare parte a ţării. Cele mai afectate zone vor fi Thessalia, Sporades, Evia, nordul Mării Egee, treptat nordul Greciei, oraşul Salonic şi partea Centrală, vestul Peloponezului, Attica, oraşul Atena”, se arată într-un comunicat al MAE.

Citiți și Primele zboruri cu hidroavioane în Grecia pot deveni realitate din 2019

Potrivit sursei citate, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106728875, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii call center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), ce oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precizează MAE.

Inundații au fost înregistrate în mai multe zone din grecia continentală.

Oraşul Mandra, la vest de Atena, unde 24 de persoane şi-au pierdut viaţa în luna noiembrie în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor extreme, a fost şi de această dată afectat de inundaţii, fără a fi raportată însă pe moment vreo victimă.

Ploile torenţiale au afectat şi prefectura Magnesia, din centrul Greciei, unde au fost relatate inundaţii masive.

Citiți și Descoperiți ofertele charter în Grecia pentru vacanța de vară 2018

În zona Kanalia, circa 30 de case au fost inundate, iar drumurile locale erau sub apă. La Kerasia, şapte case au fost evacuate preventiv, iar o porţiune de 150 de metri de drum a cedat în urma ploilor torenţiale.

Inundaţii au fost înregistrate şi în localitatea Larissa, extrem de afectate fiind drumurile de coastă, potrivit declaraţiilor viceprimarului Vassilis Letsios.

Precipitaţii masive au fost raportate şi în Halkidiki, cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrându-se în localitatea Sithonia – unde au fost inundate case, subsoluri şi magazine.

De asemenea, la Nikiti au fost raportate probleme legate de trafic, din cauza drumurilor inundate, în timp ce la Agios Nikolaos un râu a ieşit din matcă împiedicând circulaţia vehiculelor.

← Close