Aeronava președintelui Turciei a aterizat pentru prima oară pe noul aeroport din Istanbul

Andrei Beldiman, 22 iun.. 2018

Avionul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a aterizat pentru prima dată pe noul aeroport din Istanbul.

Este așteptat ca noul aeroport colosal din Istanbul să fie deschis oficial traficului aerian pe 29 octombrie 2018.

Aeronava prezidențială turcă TC-ANK a decolat din Gaziantep, joi, 21 iunie. Aterizarea istorică pe noul aeroport din Istanbul a fost făcută pe pista de 3.750 metri lungime și de 60 de metri lățime.

Noul aeroport din Istanbul va fi unul dintre cele trei mari aeroporturi din lume. Capacitatea anuală va fi de 90 de milioane de pasageri în prima fază, conform afirmațiilor făcute de președintele Turciei. Aeroportul va deveni un simbol (brand) pentru țară.

Citiți și Un nou terminal la Aeroportul Otopeni – investiție de 1 miliard de euro

Al treilea aeroport din oraș este finalizat în proporție de 90%. La sfârșitul lucrărilor acesta va fi cel mai mare proiect din lume construit de la zero.

În prima fază, aeroportul va primi anual câte 90 de milioane de pasageri. În cea de-a doua fază, care se așteaptă să fie finalizată în 2023, se estimează că numărul acestora va crește la 150-250 de milioane.

După deschiderea oficială, pe aeroport vor putea avea loc 3.500 de decolări și aterizări pe zi.

Finalizarea primei faze va dura 42 de luni de lucru non-stop. Noul aeroport va include și o zonă rezidențială cu o suprafață de 100.000 de metri pătrați. De asemenea va exista și o parcare mega, cu o capacitate de 25.000 de vehicule. În incinta aeroportului va exista un sistem de manipulare a bagajelor de 42 de kilometri lungime și 143 de poduri interioare pentru pasageri.

Citiți și Au fost terminate lucrările de refacere a pistei de pe Aeroportul Internațional Târgu Mureș

Aeroportul va servi și o capacitate de încărcare de 5,5 milioane de tone(cargo). Aeroportul va fi echipat cu un sistem de securitate modern, deoarece va fi înconjurat de un cordon de securitate de 62 de kilometri.

← Close