Se deschid restaurantele de la 1 septembrie, care sunt regulile

Adrian, 27 aug.. 2020

Restaurantele se deschid de la 1 septembrie dupa ce reprezentații HORECA au negociat strând cu Guvernul României. Măsura de relaxare vine însă și cu un set de reguli clare pe care atât restaurantele cât și clienții trebuie să le respecte.

Reguli: restaurante deschise la 1 septembrie

Regulile pentru deschiderea restaurantelor sunt mai multe pentru cei care le dețin. Atfel patronii de restaurante vor trebui să reducă de la 1 septembrie în spațiile închise locurile cu 50%.

Dacă nu doresc să schimbe aspectul asezării meselor în restaurant atunci se va aplica regula o masă ocupată, una liberă, și tot așa.

Fiecare client întră în restaurant cu mască de protecție pe care o va purta până se așează la masă. Dacă clientul se ridică de la masa în restaurant de la 1 septembrie în spațiu închis, acesta va trebui să poarte maca de protecție. Indiferent dacă se duce la o altă masă, la grupurile sanitare sau barul restaurantului.

Angajații restaurantelor vor trebui să poarte mască de protecție pe toata durata programului și mănuși de protecție.

Restaurantele vor trebui să dezinfecteze temeinic mesele, scaunele, podeaua, toate mijloacele unde se prepară mâncare și igienza și dezinfecția să fie la cele mai înalte cote, conform unei proceduri ce o va emite Guvernul până la autoritățile locale.

Alte reguli care permit deschiderea restaurantelor

Restaurantele vor trebui să facă contract cu o societate sau să desemneze o persoană care să dezinfecteze cu biocide localurile.

Tot personalul, chiar și cel din bucătărie trebuie să poarte mască de protecție.

Restaurante 1 septembrie 2020, reguli de protectie
Restaurante 1 septembrie 2020, reguli de protectie

Restaurantele vor trebui să se asigure că clienții respectă măsurile de protecție, altfel riscă suspendarea activității plus o amendă usturătoare.

Dragoș Petrescu, reprezentant al sectorului HORECA, a cerut Guvernului să permită deschiderea restaurantelor de la 1 septembrie, avertizând că „400.000 de angajați sunt cu slujbele în pericol”. Restricțiile propuse sunt: folosirea la jumătate a spațiilor, maxim 6 persoane la masă și măști.

„Noi am solicitat premierului să deschidem la 1 septembrie. La nivel național e important să deschidem la 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu e ținut sub control”, declară Dragoș Petrescu, președintele HORA, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban.

A precizat reprezentatul asociatiei care reprezinta restaurantele si care a reusit
← Close