Călătorii în Delta Dunării la bordul unei nave moderne

Andrei Beldiman, 26 iun.. 2018

Călătorii în Delta Dunării. Începând cu luna iulie transportul de persoane și mărfuri din Deltă va fi realizat la bordul unei nave moderne.

Operatorul de transport regulat de persoane şi mărfuri în Delta Dunării, Navrom Delta SA, va da în funcţiune, cel mai probabil luna viitoare, nava Banat. Aceasta a fost construită în anul 1972 şi modernizată cu 2,5 milioane de euro în ultimii trei ani, a anunţat marţi conducerea societăţii tulcene.

Nava este dotată cu aparatură performantă și are o capacitate de 300 de persoane şi circa 20 de tone de marfă.

„Dacă n-am avea restricţii de circulaţie pe Dunăre, am scurta cu aproape o oră drumul de la Tulcea la Sulina. În timpul probelor, nu am avut nicio problemă din punct de vedere tehnic”, a declarat, pentru Agerpres, comandantul navei, Nicolae Giurgiuvan.

Potrivit directorului general al societăţii, Nicolae Chichi, nava Banat va fi dată în folosinţă, cel mai probabil, luna viitoare.

„Suntem în măsură să asigurăm populaţiei din Deltă un transport civilizat, conform criteriilor impuse de Uniunea Europeană. Caracterul social al activităţii noastre este dat de faptul că asigurăm transportul zilnic al populaţiei în Deltă şi trebuie să ajungem ca orice locuitor din Deltă să meargă la Tulcea în orice zi. Există şi un caracter strategic, pentru că Navrom Delta SA are capacitatea de a evacua în caz de situaţii de risc oraşul Sulina, de exemplu, în patru ore”, a menţionat, în timpul prezentării oficiale a navei, preşedintele Consiliului de Administraţie al Navrom Delta SA, Victor Iancu.

Citiți și Phoenicia Hotels ajută clienţii păgubiţi în urma colapsului agenţiei de turism Terra Tourism

Nava poate să ajungă la destinaţii cu o oră mai repede decât înainte.

Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea este acţionar la societatea privată de aproape doi ani şi şi-a propus să mărească parcul de ambarcaţiuni al judeţului.

„S-a lucrat până acum la o estimare multi-anuală a numărului de pasageri care circulă în Deltă şi cred că anul viitor vom depune o cerere de finanţare pentru achiziţia de nave. Dorinţa noastră este să creştem ritmicitatea transportului în Deltă în tot timpul anului”, a precizat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Din nava construită în anul 1972, potrivit directorului societăţii care a modernizat-o, Dorin Bucă, nu a mai rămas decât 10%, respectiv chila navei.

Citiți și RATB începe delimitarea liniilor de tramvai 1 și 10 de traficul rutier

„Este de departe cea mai bună navă din flota românească”, a apreciat Dorin Bucă.

Navrom Delta SA este singura societate privată care primeşte anual subvenţii de la Ministerul Transporturilor pentru a asigura curse regulate între Tulcea şi localităţile izolate din Deltă. Locuitorii comunităţilor din Rezervaţie care călătoresc cu mijloacele de transport ale acestei societăţi plătesc un preţ de cel puţin două ori mai mic decât cel achitat de turişti, iar în mod curent, navele din Tulcea ajung cel puţin o dată la două zile în toate localităţile izolate din Deltă.

Potrivit Regulamentului de navigaţie pe Dunăre, toate navele care circulă pe braţele fluviului au obligaţia de a reduce viteza în dreptul localităţilor situate pe malul Dunării, aceasta fiind una din restricţiile pe care comandanţii navelor trebuie să le respecte pentru a proteja lucrările de apărare împotriva inundaţiilor din Deltă.

← Close