1 mai în Cehia – la această dată este sărbătorită Ziua Iubirii

Andrei Beldiman, 15 apr.. 2018

Țările din fostul bloc comunist sărbătoresc, pe 1 mai, Ziua Muncii, printr-o zi liberă, plină de festivaluri și evenimente. În Republica Cehă, pe 1 mai, se sărbătorește ceva mai altfel, Ziua Iubirii.

În Cehia, dacă sunteți invitat în oraș pe 1 mai, vă puteți aștepta la o întâlnire obișnuită sau la o întâlnire socială. Cu toate acestea, dacă vi se cere să petreceți ziua alături de o anume persoană, vă puteți aștepta la mult mai mult. În Republica Cehă, 1 mai este o sărbătoare a iubirii.

Cel mai probabil fiecare ceh este capabil să recite cel puțin două versuri din Máj (mai). Aceasta este o poezie faimoasă scrisă de poetul romantic Karel Hynek Mácha.

Pe 1 mai, îndrăgostiții se întâlnesc în fața sculpturii lui Mácha, pe dealul Petřín, din Praga.

Sursa: portalzp.praha.eu

Ei își aduc flori și petrec clipe împreună pe vârful dealului care oferă priveliști asupra orașului.

Citiți și despre cele mai bune locuri de vizitat în Praga.

Sărbătoarea Iubirii, pe 1 mai, este o tradiție cehă, veche de secole. Există un obicei larg răspândit de a săruta persoana iubită sub un cireș înflorit sau un mesteacăn. Legenda spune că o fată care nu este sărutată se va usca și va muri în douăsprezece luni.

La sat se sărbătorește Armindeni. Aceasta este o sărbătoare cunoscută în popor drept ziua pelinului, sau ziua bețivului. Este o sărbătoare populară, cu data fixă pe 1 mai. Această dată este considerată începutul primăverii. Sărbătoarea se ține pentru roadele pământului și pentru a evita dezastrele naturale precum grindina sau seceta.

În seara zilei de 1 mai, băieții care nu au o pereche merg în padure pentru a tăia pomi înalți. Ei înalță un fel de totemuri decorate cu panglici și flori. Bărbații din alte sate merg noaptea pentru a fura cât mai multe totemuri. Este un fel de competiție. În prima duminică din mai, cei care și-au păzit totemurile, merg în sat și vizitează casele fetelor nemăritate. Seara, cu toții, merg la balul satului.

Tot pe 1 mai studenții din orașe organizează Majáles (o sărbătoare a vieții studențești).

Majáles sau sărbătoarea studenților, onorează primăvara, dragostea și viața studențească. A fost sărbătorită în Cehia încă din secolul al XIX-lea. Este conectată cu paradele studenților. Elevii se întâlnesc, poartă haine amuzante și votează pentru Regele Majáles. Astăzi, Majáles, este un mare festival de muzică legat de distracție și concursuri pentru a prezenta abilitățile și competențele studenților.

← Close