Descoperiți secretele zonei Tiwanaku în Bolivia

Tiwanaku în Bolivia este centrul spiritual și politic al culturii care poartă același nume. Este o zonă arheologică importantă, pre-columbiană, situată în Bolivia de Vest.

Sursa: Creative Tours Bolivia

Tiwanaku în Bolivia, amplasat pe malul sudic al Lacului Titicaca, a fost capitala uneia dintre cele mai importante civilizații dinaintea incașilor.

Imperiul Tiwanaku se întindea pe teritoriul actual al Boliviei, Argentinei, Peru și Chile, în perioada anilor 500 – 950 î.Hr.. Zona unde se află orașul Tiwanaku este la o altitudine de aproximativ 4,000m, fiind unul dintre puținele centre urbane aflate la această înălțime.

În urma excavărilor arheologii au estimat că un număr de 20 de mii de locuitori trăiau aici la apogeul orașului. Aceștia trăiau în cartiere separate de ziduri înalte. Alte rămășițe includ temple, o piramidă, porți imense și sculpturi ale unor fețe ciudate.

Sursa: Sites at Penn State

Majoritatea arheologilor afirmă că acest imperiu a dispărut din cauza schimbărilor drastice ale climatului. Cu toate acestea cultura lor a continuat să inspire de-a lungul anilor pe cea a incașilor. Aceștia au crezut că zona nu a fost locuită înaintea lor, iar relicvele au aparținut zeului Viracocha, cel care a creat primii oameni.

Una dintre cele mai interesante construcții este piramida Akapana, probabil locul sfânt principal al zonei.

Cu toate acestea, ruinele care pot fi văzute astăzi sunt mult mai puțin impresionante. Templul Kalasasaya este amplasat la nord de piramidă și este o altă atracție a sitului arheologic. În colțul nord vestic există o piatră din rocă vulcanică, de dimensiuni mari, despre care se spune că era asociată cu credința în zeul soarelui. Aceasta poartă urmele unui chip al unei zeități, pe o parte, și 4 tăieturi adânci, probabil pentru jerfe, pe cealaltă parte.

Sursa: Wikimedia Commons

Puerta del Sol (Poarta către Soare) este o altă ruină ce constă într-un bloc de piatră care cântărește 10 tone.

Figura centrală, situată deasupra porții, este a Creatorului Suprem, Thunupa. Cele 24 de raze amplasate deasupra capului acestuia au dus la concluziile conform cărora acesta era zeul soarelui, cu toate că nu există dovezi care să susțină ipoteza unui astfel de cult înaintea incașilor.

Pe 21 iunie are loc Festivalul Aymara, Noul An, sărbătorit la ruinele Tiwanaku.

Localnicii poartă haine colorate, iar activitățile includ consumul de băuturi, mestecatul de coca și dansuri până la răsărit.

Sursa: Wikimedia Commons

Cu toate că există un număr mare de ruine în America de Sud, Tiwanaku sunt cele mai originale și unice datorită teoriilor ciudate despre ele. De exemplu, la începutul secolului 20, astronomul H.S. Bellamy credea că orașul a fost creat în urma impactului unei luni a Pământului cu acesta. Scriitorul Erich von Daniken a afirmat că extratereștrii și-au setat locația aici și au ridicat monumente folosindu-se de tehnologia lor inovatoare.

Ce părere aveți despre ruinele de la Tiwanaku? Sunt o atracție turistică pe care ați vizita-o?


Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close