Discover

Descoperiți arhitectura fascinantă din Alhambra – Spania

Alhambra – Spania este amplasată în Granada. Reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică.

Alhambra-Spania este un ansamblu de clădiri într-o fortăreață care domină orașul Granada.

Alhambra, împreună cu Marea Moschee din Cordoba, sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezenței musulmane în Spania din secolul al 8-lea până în secolul al 15-lea.

Veți găsi acest complex de construcții în cartierul Albaicin. În fundal se zăresc vârfurile înzăpezite din Sierra Nevada. Dintre clădirile extraordinare amintesc un castel maur, palatul baroc al lui Carol al V-lea și o biserică ridicată pe locul unei vechi moschei.

Citiți și despre cele mai bune locuri de vizitat în Bilbao.

Alhambra – Spania poate fi vizitată de peste 6000 de turiști în fiecare zi. Vă recomandăm să vă rezervați biletele din timp. Pentru a vizita Palacio Nazaríes există un timp de așteptare bine definit, pe care-l veți afla la fața locului.

Numele Alhambra derivă din expresia arabă al-qala’a al-hamra (Castelul Roșu). Primele referințe despre construcțiile din zonă apar în secoulul al 9-lea, dar se preconizează că există încă de pe vremea Imperiului Roman. Clădirile pe care le puteți admira în prezent datează în această formă din secolul al 13-lea. Regii Catolici au dorit ștergerea urmelor Islamului din teritoriile recucerite de către creștini după căderea Granadei în 1492. Palatul maur era atât de impresionant încât nu a putut fi distrus. Astfel a rămas în folosință ca palat regal al acestora.

Palatul este format din mai multe săli dreptunghiulare, parțial integrate în incintă, legate între ele prin vestibule și dispuse în jurul curții mirților (patio de los arrayanes) și curții leilor (patio de los leones). Putem vorbi mai degrabă de o artă a decorațiunii decât de una arhitectonică. Exteriorul este sobru, în timp ce decorul interior este bazat pe trei componente ale artei arabe clasice: caligrafia, decorarea florală stilizată și motive geometrice.

Palatul lui Carol al V-lea

Din pavilionul de la intrare, o cale duce către centrul complexului. Printre clădirile religioase pe lângă care veți trece amintim Convento de San Francisco, acum hotelul Parador de Granada. Corpurile lui Isabel și Fernando au fost așezate să se odihnească aici, în timp ce mormintele lor erau construite în Capilla Real. O scurtă plimbare vă va aduce la Iglesia de Santa María de la Alhambra, o biserică din secolul al 16-lea, pe locul moscheii originale din Alhambra – Spania.

Citiți și despre Palma, primul oraș spaniol care interzice închirierea locuințelor personale în scop turistic.

Construcția masivului palat a început în 1527 de către arhitectul Pedro Machuca. Are o fațadă monumentală și o curte circulară în două etaje, înconjurată de 32 de coloane. Acest cerc din interiorul unui pătrat este singurul exemplu spaniol al stilului renașcentist. Simbolizează unitatea cerului și a pământului. Înăuntrul palatului există două muzee. Muzeul de la Alhambra prezintă o colecție extraordinară de artefacte islamice. Muzeul de Bellas Artes găzduiește o colecție de artă impresionantă din secolele XV-XX.

Alcazaba

Ocupând vârful vestic al Alhambrei sunt ruinele Alcazabei, cetatea originală din secolul al 13-lea. Urcați pe o scară circulară înspre vârful turnului de veghe, Torre de la Vela, unde vă puteți bucura de priveliști impresionante asupra acoperișurilor Granadei.

Palatul Nazaríes

Amplasat în centrul Alhambrei palatul a fost inițial împărțit în trei secțiuni: Mexuar, o cameră pentru afaceri administrative și publice; Palacio de Comares, reședința oficială și privată a emirului și Palacio de los Leones, o zonă privată pentru familia regală și harem.

Numeroase săli cu arhitectură impresionantă vă așteaptă să le descoperiți. Tavane și arcade extraordinare, crestate și sculptate, terase și podele de marmură, pasaje, culoare, băi, piscine și grădini vă vor lăsa cu gura deschisă.

Generalife

Generalife, complexul de vară al sultanilor, datează din secolul al XIV-lea. Este un ansamblu de alei, terase, bazine, fântâni, copaci și, în sezon, flori de orice nuanță imaginabilă. Un șir de parcele elegante, dreptunghiulare, Jardines Nuevos, duce până la Palacio del Generalife, palatul de vară al emirilor. Curțile de aici sunt deosebit de grațioase. În cea de-a doua, Patio del Ciprés de la Sultana, se află trunchiul unui chiparos de 700 de ani. Dincolo de curte, o scară cunoscută sub numele de Escalera del Agua este o lucrare încântătoare de inginerie peisagistică, cu canale de apă care coboară în trepte.

Citiți și despre cele mai frumoase orașe din Mallorca.

Alhambra – Spania este cel mai bine conservat sit maur din intreaga Europa, chiar mai bine decat rămășițele din Cordoba. Stilul arhitectonic este totuși diferit față de cel din zona Toledo, unde stilul se diferențiază evident prin culorile mult mai vii.

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Românii riscă amenzi de 6.000 de lei, dacă folosesc greşit cardul de energie. La ce trebuie să fie atenţi cei care primesc bani pentru facturi

Săptămâna viitoare începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor, iar românii trebuie să ştie…

2 zile ago

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Franța: Grevă generală în transporturi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să…

2 zile ago

TAROM lansează oferte speciale pentru „Luna iubirii”

TAROM vine cu oferte speciale în luna februarie. Compania a creat o serie de oferte…

6 zile ago

TAROM și-a schimbat directorul general

TAROM are un nou director general după ce ce, Consiliul de Administrație, a luat act…

4 săptămâni ago

De ce Betano se implică în susținerea sportului?

Accesibilizarea jocurilor de noroc online vine cu multe avantaje pentru jucătorii pasionați, dar și cu…

2 luni ago

5 lucruri pe care le poți face înainte de a merge în vacanță

5 lucruri pe care le poți face înainte de a merge în vacanță Știai că…

4 luni ago

Acest site folosește cookies.