Exit Poll Curs, Avangarde și BCS fals circulă pe internet la Alegeri Locale 2020

Adrian, 27 sept.. 2020

Un Exit Poll fals circlă de câteva ore pe internet și este preluat de mai multe site-uri din presa centrală. Site-ul care realizează un așa zis exit poll se laudă că are cifrele chiar de la cei 3 operatori de sondaje Curs, Avangarde și BCS. Cifrele nu pot fi dezvăluite până la ora 21:00, dar oamenii se lasă păcăliți de acest fals.

Alegeri Locale 2020, false Exit Poll pe internet

Oficial campania electorală s-a încheiat, dar după cum bine știti partidele și susținătorii acestora se folosesc de internet și în special social media pentru a face tot felul de fake news. În 2020 la alegerile locale s-a publicat de câteva ore un fals exit poll realizat de Curs, Avangarde și BCS.

BEC a autorizat 3 institute de sondaje care vor prezenta la ora 21:00 sondaje de tip exit poll, dar sub nici o formă cele trei institute de sondaje la alegeri nu vor dezvălui în niciun mediu, deci nici pe internet, rezultatele votului de la locale 2020.

Legea interzice clar ca în ziua votului până la închiderea urnelor să fie făcută campanie electorală sau să fie dezvăluite rezultate de tip exit poll sau orice alt format până la închiderea urnelor.

Unele site-uri fac propriile sondaje, iar acelea sunt pur orientative. Spre exemplu există un anumit site care-și întreabă cititorii cu cine au votat la alegerile locale din 2020, în funcție de formațiunea politică. Acel sondaj este exclusiv anonim, online fară să fie folosite date matematice și formule care pot estima ca la exit poll niște rezultate ce au o marjă de eroare.

Cum se fac adevăratele Exit Poll-uri, cele realizate de Curs, Avangarde și BCS

Exit Poll-urile se realizează de instituții de sondare acreditate de Biroul Electoral Central. Anul acesta au fost acreditate 3 institute și anume: Curs, Avangarde și BCS. Sunt singurele instituții de sondare autorizate să realizezee acest tip de sondaje.

Exit Poll Alegeri Locale 2020. Fals sondaj in numele Curs, Avangarde, BCS
Exit Poll Alegeri Locale 2020. Circula sondaje false pe internet in numele Curs, Avangarde, BCS si DIGI24 care a comandat sondajele

Un exit poll este realizat în două forme. Operatorii Curs, Avangarde sau BCS sunt prezenți la ieșirea de la urne și iau interviu voluntar celor care au fost la vot la Alegerile Locale din 2020. Interviul este un set de întrebări prin care cei care îl realizează află numele candidatului, partidul din care face parte, pentru fiecare alegere din cele 4. Primari, consilii județene, șeful consiliului județean și al patrulea, în cazul Bucureștiului, fotoliul de primar general.

Un al doilea mod în care sondajele sunt realizate sunt telefonic, într-o bază de date deținută de Curs, Avangarde și BCS, prin care același set de întrebări este adresat celui intervievat și așa se generează, pe baza unor calcule și formule matematice adevăratele rezultate exit poll la Alegerile Locale 2020.

Unde se pot vedea rezultatele Exit Poll la ora 21:00?

Rezultatele Exit Poll au fost comandate de Digi24 și de acestea se ocupă Curs și Avangarde, iar rezultatul BCS va fi prezentat de toate televiziunile.

De asemenea Antena 3, Realitatea, România TV, Pro TV, Antena 1 și orice alt post de știri sau generalist va prezenta toate cele 3 rezultate exit poll la ora 21:00, după închiderea urnelor.

Este singura oră legală care prezintă rezultatele de la alegerile locale 2020. Institutele de sondare Curs, Avangarde și BSC, vor prezenta la aceeași oră și câte persoane au participat la sondaj, care este marja de eroare pe careo estimează și bineînțeles care sunt orașele care au participat la sondaj.

Când apar rezultatele oficiale?

Rezultatele oficiale la Alegerile Locale 2020 se vor prezenta exclusiv de BEC – Biroul Electoral Central -, iar numărătoarea voturilor începe la ora 21:00, ora închiderii urnelor. Mai precis toate buletinele de vot sunt deschise, validate daca s-a votat corect, adică dacă ștampila a fost amplasată doar în chenarul special destinat candidatului / partidului ales și după validare sunt numărate voturile pentru fiecare formațiune sau candidat.

Prima prezentare oficială a rezultatelor votului va fi prezentată la ora 23:00 la TV și non stop online pe site-ul BEC. De luni vor fi prezentate rezultatele parțiale și după fiecare prezentare se va preciza numărul de secții de votare, care dau cifrele.

Rezultatele oficiale finale vor fi prezentate pe 28 septembrie, luni, după ce numărătoarea voturilor este terminată și de asemenea buletinele de vot valide vor fi cele care vor da și noii primari, noile consilii județene etc.

Cum se votează?

Anul acesta se poate vota doar în localitatea de domiciliu și doar la secția de votare arondată la Alegerile Locale 2020 pe baza adresei tale. Dacă nu știi care este secția de votare alocată poți consulta site-ul www.registrulelectoral.ro.

← Close