Ce este complet interzis în prima zi de școală. Reguli. Nu se duc flori, iar părinții nu au voie în scoală

Adrian, 14 sept.. 2020

Prima zi de școală începe astăzi 14 septembrie, iar peste peste 2 milioane de elevi așteaptă să sune din nou clopoțelul. Anul școlar 2020-2021 începe complet diferit, iar de astăzi se vor aplica treptat o serie de reguli pentru siguranța copiilor. Sunt extrem de multe interdicții, le luăm pe fiecare în parte și le analizăm pentru a fi mai bine înțelese. Lista școlilor din scenariul verde, scenariul galben și scenariul roșu.

Ce este interzis să faci la școală din 14 septembrie. Ce reguli s-au stabilit

În funcție de orașul sau localitatea în carea vă aflați școala poate să înceapă diferit. Pentru elevii care se duc astăzi la școală este bine de spus încă de la început că este complet interzis ca învătățoarele, profesorii, dirginții sau orice cadru didactic sau auxiliar să primească flori sau atenții din partea elevilor sau părinților.

Fiecare școală ar fi trebui să comunice până cel târziu ieri care este modul de organizare al instituției și să informeze părinții și elevii despre modul în care vor face școala la începutul primului semestru.

Dirginții claselor și învățătorii au fost mandatați să comunice cu fiecare clasă pe care o au sub aripă și să le comunice elevilor cum este startul anului școlar 2020-2021.

Ce trebuie să faci înainte să mergi la scoală?

Înainte de a pleca spre școală elevii trebuie să își măsoare temperatura. Specialiștii și medicii recomandă ca aceasta să nu fie măsurată imediat după ce elevul s-a trezit și a adormit acoperit. Șe asteaptă câteva minute după care se măsoara temperatura corpuli cu ajutorul unui termometru.

Temperatura maxim acceptată este de 37,3 grade Celsius. Peste această temperatură elevul trebuie să rămână acasă și să anunțe diriginții de absența elevului.

Dacă elevul prezintă semne de răceală, tuse, viroze respiratorii acesta nu are voie să meargă în unitatea școlară și trebuie să rămână acasă.

Înainte de a pleca spre școală cărțile nepredate din cauza suspendării cursurilor în luna martie se vor preda întro pungă sigilată sau legată, după instrucțiunile primite de la învățători sau diriginți.

Elevul trebuie să aibă la el zilnic cel puțin 3 măști de protecție, fie din material textil, fie măști medicinale.

Cum se face triajul la școală?

În funcție de dotările unităților de învățământ și posibilitățile tehnice sau de spațiu, școlile au organizat cel puțin un punct de intrare și unul de ieșire.

De asemenea de astăzi este interzisă joaca în pauze. Momentul preferat al copiilor pauza dintre ore a fost scurtat de la 10 minute și 15/20 de minute pauza de masă, la 5 minute pauză între ore.

La școală este posibil în funcție de dotările instituției și personalul disponibil să fie un punct de triaj, un cort de dezinfectare. Astfel odată ajunți elevii la școală acestea se vor dezinfecta, își vor schimba masca de protecție cu care au venit de acasă cu una nouă, iar dacă nu prezintă semne de îmbolnăvire accesul acestora este permis în incinta unității școlare.

Elevilor care nu li se permite accesul în școală vor fi izolați, reprezentații Ministerul Spun că spațiile sunt special organizate și deloc infiorătoare pentru elevi.

Ce nu este voie să faci la școală?

De astăzi, 14 septembrie, odată cu începutul anului școlar nu este permis și deloc interzis ca elevii să nu poarte masca de protecție.

Nu este permis alergatul pe hol, joaca în pauze, îmbrațișările sau orice contact fizic.

Durata programului a fost scurtată și sunt permise maxim 5 ore pentru elevii care nu sunt în anii terminali.

Elevii din clasele a opta și douăsprezecea vor avea un program diferit și prioritate pentru a fi pregătiți pentru examenele naționale de anul viitor.

Copiii vor trebui să păstreze dinstanța de cel puțin 1 metru în interiorul școlii cu măscă de protecție și cel puțin 1.5 metri în exteriorul școlii.

De asemenea elevii nu au voie să atingă băncile sau obiectele personale ale colegilor din clasă sau a altora din școală.

Contact Ministerul Educatiei pentru elevi, parinti, profesori si directorii de scoala
Contact Ministerul Educatiei pentru elevi, parinti, profesori si directorii de scoala

Ministerul Educației a deschis două linii telefonice, una destinată părinților care au întrebări legate de activitatea școalară, alta pentru cadrele didactice și conducerea unitățile unităților școlare.

Elevii care sunt în scenariul galben și scenariul roșu

Elevii care sunt în scenariul galben vor studia în sistem hibrid, mai precis jumătate din efectivul de elevi dintr-o clasă vor fi la școală, iar cealaltă jumătate va studia online de acasă.

Elevii ai căror școli se află în scenariul roșu vor studia exclusiv de acasă prin platformele puse la dipoziție de unitatea de învățământ. Pe edu.ro a fost creat un sistem online de predarea lecțiilor, alte școli folosesc aplicații precum Zoom, Google ClassRoom sau altele.

← Close