Calendar Ortodox 7 octombrie 2020. Miercuri mare sărbătoare

Adrian, 07 oct.. 2020

Calendar Ortodox 7 octombrie 2020, miercuri este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, zi marcată cu Cruce Neagră în calendar. Astăzi este și zi de post, îi prăznuim pe Sfinții Mucenici Serghie si Vah. Ziua vine și cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și interdicții.

Sfinții Mucenici Serghie si Vah Calendar Ortodox 7 octombrie 2020 Ce este interzis miercuri

Miercuri, 7 octombrie 2020 este interzis pentru că este cruce neagră în calendar să faci treburi casnice mari. Nu este bine să speli, este zi de post, prin urmare se mânâncă fară produse fară origine animală. Tot astăzi nu este bine să bați covoare sau să mături, se spune că praful aduce rău în gospodărie.

Nu e bine să lucrezi câmpul sau grădinile și credincioșii conform Calendarului Ortodox trebuie să se pregătească de marea sărbătoare a prăznuirii Sfintei Parascheva.

Cine au fost Sfintii Mucenici Serghie si Vah?

Sfintii Serghie si Vah sunt praznuiti pe 7 octombrie si au trait in vremea imparatului Maximian (286-305). Chiar daca erau tineri, imparatul le-a acordat functii inalte in Scoala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primicer este acela al carui nume este scris primul pe lista oficial recunoscuta a conducatorilor, asadar persoana marcanta, prima inscrisa) si Vah „secundicer” (secundicer este acela care se afla al doilea intr-o casta).

Sfintii Mucenici Serghie si Vah pomeniti in calendar ortodox pe 7 octombrie
Sfintii Mucenici Serghie si Vah pomeniti in calendar ortodox pe 7 octombrie

Scoala Centiliilor, constituita pe vremea lui Diocletian, a format diviziuni de elita ale armatei romane, care indeplineau ordinele imparatului insusi si functionau de asemenea in calitate de corp de instruire a ofiterilor. Mai tarziu, aceste diviziuni de elita au fost transformate in garda imperiala si detasament de onoare.

Ei erau crestini in ascuns, caci imparatul era un persecutor al crestinilor. Au fost descoperiti lui Maximian ca se inchinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut sa jertfeasca idolilor. Acestia, refuzand sa aduca jertfe zeilor, au fost lipsiti de insemnele demnitatii militare, imbracati in haine femeiesti si purtati prin cetate, in semn de batjocora.

Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos nici dupa aceasta batjocorire, au fost dusi in cetatea Varvalisa, spre a fi supusi chinurilor de imparatul Antioh. In drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit ingerul si le-a vestit ca „Pentru nevointa voastra veti lua cununile biruintei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinta voastra, dandu-va ajutorul Sau pana ce il veti calca pe vrajmasul diavol sub picioarele voastre“.

In aceasta cetate Sfantul Vah si-a dat duhul in urma torturilor, iar Sfantul Serghie a fost decapitat.

Mentionam ca Sfintii Serghie si Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinti au fost aduse in tara noastra de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, insa, prin hotararea Sfantului Sinod, ele au fost aduse in catedrala mitropolitana „Sfantul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, in vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.” conform Creștin Ortodox.

Tot astazi, facem pomenirea pe 7 octombrie în Calendarul Ortodox:

  • Sfintilor Mucenici Iulian, preotul, si Chesarie, diaconul;
  • Sfantului Leontie, consulul;
  • Sfintilor Mucenici Eusebiu, preotul, si Felix;
  • A 99 de cuviosi parinti care s-au nevoit in Insula Creta;
  • Sfantului Mucenic Polihronie.

Calendar Catolic, 7 octombrie

În calendarul Romano Catolic pe 7 octombrie este pomenită Sfânta Pelagia, la fel ca în calendarul greco-catolic .

← Close