Calendar ortodox 30 august 2020. Un mare sfânt este prăznuit

Cristina Bosioc, 29 aug.. 2020

În fiecare an la data de 3- august este prăznuit sfântul Alexandru, arhiepiscopul Constantinopolului. Acesta a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai bisericii ortodoxe și este considerat un mare sfânt apărător al credinței creștine

Calendar ortodox 30 august 2020. Un mare sfânt este prăznuit

Sfântul Alexandru este prăznuit în fiecare an la data de 30 august. El a trăit la inceputurile secolului al IV-lea, pe vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului.

Sfântul Alexandru nu a avut prea multă școală, însă L-a iubit pe dumnezeu din tot sufletul și i-a slujit până în ultima clipă a vieții sale. A dus o viață modestă pe care a dedicat-o credinței și astfel a ajuns demn de a-l sluji pe Sfântul Mitrofan, episcop la acea vreme. Sfântul Alexandru a fost preot al episcopului Mitrofan, iar în anul 314 a ajuns episcop ajutător al acestuia, fiind o mare realizare la acea vreme.

Sfântul alexandru i-a slubit cu credință episcopului Mitrofan, iar aproape de maortea episcopului un înger i se arată acestuia și îi spune că Alexandru este cel care îi va lua locul, deoarece este singurul vrednic să facă asta. Astfel Alexandru a fost desemnat ca prim Episcop al noi Capitale a Imperiului. Până în ultima clipă a vieții sale a luptat cu ardoare pentru toți creștinii și credința noastră.

Tradiții și obiceiuri

Românii respectă numeroase tradiții și obiceiuri importante în această zi. Cel mai important este ca în ziua de 30 august femeile să nu facă trebuir în gospodărie și nici la câmp. Deși sărbătoarea nu este înseamnată cu cruce roșie, însemnătatea ei este una foarte mare pentru creștinii ordotocși.

Tot în această zi este mare păcat să îi vorbești pe ceilalți de rău sau să îi ignori pe cei care au nevoie de ajutorul tău. Este o zi în care cei sărmani trebuie ajutați, în special cu mâncare caldă și apă, de sufletul celor adormiți.

Tot astăzi se rostește cea mai importantă rugăciune către Sfântul Alexandru.

Rugăciunea Sfântului Alexandru “Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”

← Close