Calendar Ortodox 28 octombrie, zi de post. Câte miercuri nu se spală

Adrian, 28 oct.. 2020

Calendar Ortodox 28 octombrie 2020 aduce o nouă zi de post pentru credincioșii ortodocși, după cele două mari sărbători. De astăzi nu este bine ca timp de șase săptămâni să speli în fiecare zi de miercuri, în cistea celor două sărbători Sfântul Dimitrie și Sfântul Dimitrie Basarabov. Docmele bisericești explică tradiția.

Calendar Ortodox 28 octombrie, nu se spală miercurea

Docmele bisericești recomandă ca după Sfântul Dimitrie Cel Nou, timp de șase săptămâni, să nu se spele rufe în fiecare zi de miercuri. Aceasta recomandare vine din tradițiile bisericești de multă vreme.

Sfantul Dimitrie Basarabov, praznit pe 28 octombrie
Sfantul Dimitrie Basarabov, praznit pe 28 octombrie

Cine a fost Sfântul Iachint de Vicina?

Sfantul Iachint de Vicina este praznuit pe 28 octombrie. Propunerea de canonizare a Sfantului Iachint a fost inaintata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, de Mitropolia Munteniei si Dobrogei, pe data de 19 iunie 2008. In sedinta Sfantului Sinod din 8 iulie 2008 s-a facut canonizarea sa, iar proclamarea solemna a sfinteniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfantul Iachint de Vicina este trecut in calendar cu cruce neagra, ca sfant cu polieleu.

Sfantul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei si primul mitropolit al Tarii Romanesti.  Inainte de Iachint, scaunul mitropolitan al cetatii fusese ocupat de personalitati de seama, al caror nume il cunoastem partial: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) si Kiril (mentionat in anii 1347-1348). Potrivit cercetatorilor, fosta Vicina este asezarea Isaccea, din judetul Tulcea. Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost intemeiat inainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdictie bizantina. Nu cunoastem data cand Sfantul Iachint paraseste scaunul mitropolitan de la Vicina. Insa, dupa mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, in mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Tarii Romanesti.

El a organizat viata bisericeasca din Tara Romaneasca – a zidit biserici, a hirotonit preoti, l-a adus pe Sfantul Nicodim de la Tismana sa organizeze viata din manastiri dupa modelul prezent in Muntele Athos si a purtat de grija si romanilor transilvaneni, carora le-a trimis misionari si persoane hirotonite.

Sfantul Ierarh Iachint a trecut la cele vesnice in anul 1372. A fost ingropat langa biserica mitropolitana de la Arges.


Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close