Calendar Ortodox 25 august 2020, mare sărbătoare. Complet interzis azi

Adrian, 25 aug.. 2020

Calendar Ortodox 25 august 2020, marți este mare sărbătoare în calendar și este complet interzis să faci treburi casnice. De asemenea regulile bisericii spun că pe 25 august nu se spală, sarbătorindu-se în calendarul ortodox Aducerea Moaștelor Sfântului Bartolomeu.

Calendar Ortodox 25 august, complet interzis. Tradiții

Crucea Neagră în calendar este sărbătoare medie, dar vine cu o serie de interdictii. Bătrânii și regulile bisericii spun că azi nu se spala, nu se coase, nu se dă cu matura și nu se lucreaza nici câmpurile sau grădinile.

Pe 25 august nu se calcă, iar singurele treburi casnice permise sunt cele ce nu pot fi amânate chm ar fi hrănirea animalelor sau în caz de necesitate mare curățenie.

Cine a fost Sfântul Bartolomeu?

Calendar ortodox 25 august Sfantul   Bartolomeu
Sfantul Bartolomeu, 25 august

Sfantul Apostol Bartolomeu pomenit pe 25 august în calendarul ortodox este unul din cei doisprezece Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos. Mai tarziu va ajunge in Arabia, Persia, India si apoi in Armenia, locul in care va fi  ucis. Moastele sale au fost asezate intr-o racla si au adus multe tamaduiri. Datorita minunilor care se petreceau la mormantul acestuia, paganii au aruncat in mare racla in care se aflau moastele Sfantului Bartolomeu. Ele au ajuns in Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiasca, episcopul Agaton insotit de cler si popor, le-a asezat intr-o biserica inchinata Sfantului Bartolomeu. Aici au ramas pana in vremea imparatului Teofil. Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moastele sale au fost duse in cetatea Venend.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Apostol Tit;

– Sfintilor Mina, Epifanie, Ghenadie;

– Sfantului Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului;

– Cuviosului Ioan Carpatiul.

confrom crestin ortodox pe 25 august pomenit

Calendarul Romano- Catolic și Greco-Catolic 25 august

Cei cu numele de Iosif și Ludovic sunt serbați în calendarul romano-catolic pe 25 august când este pomenit Ss. Ludovic, rege; Iosif de Calasanz, pr.

Pe 25 august în calendarul greco-catolic este aceeași sărbatoare ca în cel ortodox.

← Close