Calendar Ortodox 21 septembrie, zi specială pentru cei plecați dintre noi

Adrian, 20 sept.. 2020

Calendar Ortodox 21 septembrie 2020, Biserica nu are luni vreo sărbătoare importantă dar vine cu tradiții importante în ziua în care este prăznuit Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat. Astăzi cei văduvi sau care au persoane trecute în neființă trebuie să facă o serie de tradiții care să fie în cinstea celor plecați dintre noi.

Calendar Orotodox 21 septembrie, zi specială pentru cei trecuți în neființă

Sfantul Proroc Iona; Sfantul Apostol Codrat zi speciala pentru cei plecati de langa noi
Sfantul Proroc Iona; Sfantul Apostol Codrat zi speciala pentru cei plecati de langa noi

Se spune că astăzi în Calendarul Ortodox este o zi neoficială a celor plecați dintre noi. Chiar dacă nu este ziua oficială a celor plecați dintre noi, astăzi docmele bisericești cu ocazia prăznuirii celor doi sfintți pe 21 septembrie.

Astfel luni este bine să-i pomenești pe cei dragi care nu mai sunt printre noi și să oferi pomană, persoanelor care în viață le-au fost alături. Nu este bine să pomenești gestul scopului tău, ci pomana s-o faci din suflet.

Tot astăzi este bine să te rogi pentru cei morți și plecați dintre noi și să-i ceri lui Dumnezeu să le ierte păcatele și să-i odihneacă în pace.

Cine au fost Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat pomeniți în Calendarul Ortodox pe 21 septembrie

Sfântul proroc Iona este cinstit pe 21 septembrie. Sfantul Iona era fiul lui Amatie. Mama acestui proroc Iona, fiind văduvă, petrecea în Sarepta Sidonului. Această văduvă a hrănit pe Ilie proorocul în vreme de foamete; mai ales ea a fost hrănită de dânsul, că vadra de făină n-a scăzut şi urciorul cu untdelemn nu s-a împuţinat în casa ei prin venirea proorocului. Atunci Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Iona

Sfantul Apostol Codrat a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. A vietuit in secolul al II lea si a vestit Evanghelia in Atena si Magnesia. Prin predica sa, a stins focul jertfelor paganesti si a zdrobit idolii. Dar, dupa cum intunericul uraste lumina, tot astfel si paganii l-au urat pe Sfantul Codrat. L-au batut cu pietre, l-au aruncat in temnita si l-au infometat pana ce si-a dat sufletul in mainile Domnului. A trecut la cele vesnice in timpul imparatului Adrian (117-138).

Sfantul Codrat a scris o Apologie a crestinismului si i-a dat-o imparatului Adrian. Aceasta carte l-a atins atat de mult pe Adrian, incat a dat ordin incetarii oricaror persecutii impotriva crestinilor, afara de situatia vinovatiei lor din cauza unei crime civile.

Tot astazi, 21 septembrie facem pomenirea în Calendarul Ortodox:

  • Sfantului Cuvios Iona Savaitul;
  • Sfantului Mucenic Eusebie;
  • Sfintilor Mucenici si frati Eusebie, Nestavu si Zinon;
  • Sfintilor Meletie si Isachie, episcopii Ciprului;
  • Sfantului Mucenic Prisc si a sfintilor sase mucenici, paznicii imparatului Maximian.

Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close