Calendar Ortodox 20 septembrie, sărbătoare mare duminică

Adrian, 20 sept.. 2020

Calendar Ortodox 20 septembrie 2020, mare sărbătoare pentru creștini. Duminică este prăznuit Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist. Sărbătoarea este marcată în calendar ca una mare și pe lângă restricțiile din ziua de duminică sunt anumite tradiții și obiceiuri și docme bisericești.

Calendar Ortodox 20 septembrie – Cine a fost Sfântul Eustatie

Calendarul Ortodox din 20 septembrie îl pomenește pe Sfântul Eustatie, acesta a fost generat în Armata Română pe vremea Împăratului Traian. Prin descoperire dumnezeiasca, vede intre coarnele cerbului cinstita Cruce a Mantuitorului si aude un glas de la Cruce: „Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune“. La putin timp dupa aceasta minune, Placid impreuna cu sotia si copiii sai, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, sotia lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie si Teopist.

Calendar Ortodox 20 septembrie Sfantul Eustatie
Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist pomeniti in Calendarul Ortodox pe 20 septembrie

Tot astazi, 20 septembrie în Calendarul Ortodox facem pomenirea:

  • Sfintilor Marturisitori Ipatie, episcopul, si Andrei, preotul;
  • Sfintilor Martin, episcop al Romei, si Maxim cel Intelept;
  • Sfintilor Anastasie, Teodor si Euprepie, ucenici ai Sfantului Maxim;
  • Sfintilor Mucenici Artemidor si Taleleu;
  • Sfantului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, marturisitorul, si a Sfantului Mucenic Ilarion Criteanul.

Calendar Catolic 20 septembrie

În romano calendarul catolic pe 20 septembrie sunt pomeniții Sfinții Martiri din Coreea. Sărbătoare marcată cu roșu în calendar și cu tradițiile unei zile de duminică.

În calendarul greco catolic este sărbătoare mare, astăzi este sărbătorită DUMINICA DUPĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist. G 6; EvÎ 4; Ap Gal 2, 16-20; Ev Mc 8, 34-9,1.

Ce alte evenimente sunt pe 20 septembrie?

Ziua de 20 septembrie aduce două sărbători importante pe lângă cele religioase. Astăzi este ziua Bucureștiului și în toate calendarele este pomenit Sfântul Eustațiu.

Capitala României, București a primit prima atestare oficială pe 20 septembrie 1459.

Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea Sfântului Eustatie

Pe 20 septembrie care este pomenit Sfântul Eustatie, pe lângă tradițiile din fiecare duminică se mai adaugă și o altă serie de tradiții cum ar fi:

Astăzi nu se spală, nu se fac treburi casnice, nu se coase și nici nu se muncește pământul.

Tot astăzi nu este bine să bârfești sau să faci rău / să te răzbuni pe cărora le porți supărare.

← Close