Calendar Ortodox 18 octombrie 2020, sărbătoarea mare a părinților

Adrian, 18 oct.. 2020

Calendar Ortodox 18 octombrie 2020, sărbătoare mare duminică când sunt serbați Duminica Parintilor de la Sinodul VII Ecumenic – Ap. Galateni II, 16-20Tit III, 8-15Ev. Luca VIII, 5-15Ioan XVII, 1-13glas 2, voscr. 8 tot astăzi sunt pomeniți Sfantul Apostol si Evanghelist Luca – Ap. Galateni II, 16-20Tit III, 8-15Ev. Luca VIII, 5-15Ioan XVII, 1-13glas 2, voscr. 8.

Calendar Ortodox 18 octombrie 2020, cine a fost Sfântul Luca

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli.

Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24). Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

Calendar Ortodox 18 octombrie 2020, sărbătoarea mare a părinților Sfantul Apostol Luca
Calendar Ortodox 18 octombrie 2020, sărbătoarea mare a părinților Sfantul Apostol Luca

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde – 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.

Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Simbolul Evangheliei sale este un taur care semnifica rangul preotesc si de jertfa al Mantuitorului Hristos.

Citeste si articolul: Mormantul Sfantului Apostol Luca – Teba”, conform Calendar Creștin Ortodx.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea calendar ortodox 18 octombrie 2020:

  • Sfantului Mucenic Marin cel Batran;
  • Sfantului Cuvios Iulian;
  • A patruzeci de sfinti tineri;
  • Sfantului Mnason, episcopul Ciprului;
    -Sfintilor Mucenici Gavriil si Chirmidol.

Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close