Calendar Ortodox 15 septembrie 2020, zi de post. Ce sărbătoare e marți

Adrian, 15 sept.. 2020

Calendar Ortodox 15 septembrie 2020 astăzi este prăznuit în calendar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos. Imediat după ziua de marți, urmează două zile de post în calendar.

Astăzi nu sunt restricții, iar cei care au ținut post după marea sărbătoare de ieri, Înălțarea Sfintei Cruci, se pot delecta cu preparatele preferate.

Cine a fost Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos? Pomenit pe 15 septembrie

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Pe 15 septembrie se face pomenirea Sfântului Iosif de la Partos. Cand a implinit varsta de 15 ani a intrat in manastirea Maicii Domnului din Ohrida. Dupa cinci ani de vietuire in aceasta manastire, ajunge in Muntele Athos, la Manastirea Pantocrator. Aici s-a calugarit si a primit numele de Iosif.

La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea lavra a Sfantului Stefan din Adrianopol, iar dupa sase ani este pus egumen in marea lavra romaneasca Cutlumus.

Este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timisoarei. Asezarea in scaun a fost savarsita pe 20 iulie 1650.

In anul 1653 s-a retras la Manastirea Partos, aproape de Timisoara. Aici a mai vietuit trei ani si apoi si-a dat sufletul in mainile Domnului. Potrivit Traditiei, in momentul trecerii sale la cele vesnice, clopotele manastirii au inceput sa bata singure. A fost inmormantat in naosul bisericii manastiresti.

In anul 1956 moastele sale au fost stramutate in Catedrala mitropolitana din Timisoara.

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos a fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 28 februarie 1950 și pomenit în Calendarul Ortodox pe 15 septembrie 2020.

Calendar Ortodox 15 septembrie se face pomenirea

  • Patimirii Sfantului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
  • Sfantului Cuvios Filotei, preotul;
  • Sfantului Porfirie;
  • Aflarii moastelor Sfantului Acachie, episcopul Melitinei;
  • Sfantului Mucenic Maxim;
  • Aflarii moastelor Sfantului Mucenic Stefan;
  • Sfantului Cuvios Gherasim, ctitorul Manastirii Survia;
  • Sfantului Mucenic Ioan Criteanul;
  • Sfantului Visarion, arhiepiscopul Larisei, facatorul de minuni.


Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close