Calendar Ortodox 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, tradiții și obiceiuri

Adrian, 14 sept.. 2020

Calendar Ortodox 14 septembrie 2020, mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși, Înălțarea Sfintei Cruci. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar și aduce multe reguli și interdicții din docmele bisericii. Este cea mai veche sărbătoare din Calendarul Ortodox și cu o însemnătate apartartate. Tradițiile și obiceiurile din 14 septembrie sunt explicate clar mai jos, în această zi sfântă și de post negru.

Calendar Ortodox 14 septembrie. Înâlțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare din Calendarul Ortodox a fost consemnată pentru prima dată în calendar în anul 335. Sărbătoarea de astăzi are dublă semnificație în calendar. În anul 335 Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost găsită și înălțată de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Calendar Ortodox 14 septembrie Inaltarea Sfintei Cruci
14 septembrie in Calendarul Ortodox sarbatorim Inaltarea Sfintei Cruci

Tot pe 14 septembrie, 300 de ani mai târziu Înâlțarea Sfintei Cruci a fost dusă pe la Ierusalim în Biserica Sfântului Mormânt.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie, sărbătoare mare în Calendarul Ortodox

Pe 14 septembrie sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci aduce o serie de reguli clare. Este în primul rând zi de post negru și este foarte bine ca cei care pot să-l țină să o facă. Reamintim că postul nu este doar a nu mânca produse și a bea doar apă, ci înseamnă și zi de rugăciuni intense și fară gânduri rele.

Astăzi este bine să vă feriți de oameni care sunt răi de gură și să încercați să vă izolați în locul dorit pentru a reuși să vă conectați alături de Dumnezeu cât mai bine cu putință.

Treburile casnice sunt interzise cu desăvârșire, nu se mătură, nu se repară casele sau fac treburi casnice, doar cele necesare cum ar fi spălatul vaselor și pregătirea mâncarii pentru cei care nu țin post sunt permise astăzi.

În tradiția populară pe 14 septembrie se încheie vara și este considerată prima zi de toamnă. Astfel este permis doar culesul strgurilor, a nucilor și a ramurilor de alun.

Inaltarea Sfintei Cruci sarbatoare mare pe 14 septembrie
Pe 14 septembrie Calendarul Ortodox recomanda sa Sfintim Busuiocul, ramurile de cimbru si Florile

Tot tradiția spune că trebuie să respectăm cu Sfințenie în Calendarul Ortodox pe 14 septembrie mersul la biserică cu ramuri de busuioc, cimbru și flori și sa-l rugăm pe Sfântul Părinte să ni le sfințească.

Calendar Ortodox Ce nu este bine să mânânci și să faci astăzi de Înălțarea Sfintei Cruci

Dacă nu poți să ții post negru tradiția populară interzice să mânci astăzi usturoi sau orice mâncărui care conțin usturoiul. De asemenea tot astăzi cu ocazia sărbătoririi pe 14 septembrie în Calendarul Ortodox a Sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, nu se consumă nuci, prune sau pește.

Se recomandă pe măsura în care puteți să țineți post negru și să mergeți la Slujba de la Biserică, acest lucru vă ajută la curățarea sufletului și binecuvântarea lui.

Tot astăzi nu este bine să tai gâini, sacrifici animale sau să te apuci de stropit gângâniile care apar prin casă, fie că stai la apartament sau casă. Este bine să lași fiecare vietate să-și vadă de „drumul ei” pe 14 septembrie.

Belșugul și sporul în muncă

Chiar dacă după ce ai citit până acum ai senzația că doar bătrânii noștri mai pot respecta regulile și docmele bisericești sau tradițiile populare, pe 14 septembrie de Înălțarea Sfintei Cruci este bine să sfințești monedele alături de o cruciuliță. Acestea se vor ține în portofel pentru a atrage belșugul și sporul în muncă.


Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz - >>>>
← Close